Francis Weyzig

Tax, finance and development

Geef openheid over belastingafspraken

Nederland weigerde om een onderzoekscommissie Europees Parlement vertrouwelijk inzage te geven in belastingafspraken met multinationals, zogenaamde tax rulings. Daardoor blijft er een schimmig imago aan al die afspraken kleven. Ik pleit in een interview met BNR Nieuwsradio dan ook voor veel meer openheid.

Volgens staatssecretaris Wiebes is de Nederlandse rulingpraktijk brandschoon. Het gaat gewoon om afspraken met bedrijven waarin vooraf zekerheid wordt gegeven over de manier waarom de Belastingdienst een ingewikkelde constructie of  transactie zal behandelen.

Waarom wordt er dan zo geheimzinnig over gedaan? Met zulke afspraken is op zich niets mis, het is juist een goed idee om vooraf duidelijkheid te geven aan investeerders. Maar zekerheid vooraf helpt ook multinationals die graag de rand van de wet willen opzoeken om zo min mogelijk belasting te betalen.

Daarom zou Nederland in ieder geval basisgegevens over alle afspraken openbaar moeten maken, inclusief de namen van bedrijven. Want al beweert Wiebes nog zo stellig dat de Nederlandse rulingpraktijk brandschoon is, zolang er niet veel meer openheid komt, zullen ook onschuldige belastingafspraken in een kwaad daglicht blijven staan.

Advertisement

Information

This entry was posted on November 4, 2015 by in Dutch posts.
%d bloggers like this: