Francis Weyzig

Tax, finance and development

OESO-afspraken te zwak

Afgelopen week noemde ik in een artikel in Trouw nog een voorbeeld waarom de OESO-aanpak tegen belastingontwijking te zwak is. De afspraak over waar multinationals hun patenten mogen onderbrengen, gaat pas gelden in 2021. Dus ja, wat gaan multinationals dan doen als ze zo weinig mogelijk belasting willen betalen en andere loopholes worden de komende jaren gedicht? Precies… snel schuiven met hun intellectueel eigendom, nu het nog kan, om vervolgens vijf jaar lang te kunnen profiteren van bestaande belastingvoordelen waarvan de OESO inmiddels heeft vastgesteld dat ze schadelijk zijn.

Dat zagen we ook bij LuxLeaks, de onthullingen over geheime tax rulings die sommige bedrijven met de Luxemburgse belastingdienst hadden afgesloten. Sommige van die afspraken beschreven in detail hoe bedrijven hun structuur veranderden nadat Luxemburg had aangekondigd om in 2010 een schadelijke belastingregeling af te schaffen (het zogenaamde 1929 holding regime). Bedrijven gingen gewoon op zoek naar een andere manier om belasting te ontwijken, via gaten in de wet die nog niet waren gedicht.

En zo zal het ook bij het BEPS-pakket gaan. Het success van het totale BEPS-pakket wordt bepaald door de zwakste schakel. En die is helaas erg zwak: multinationals mogen nog tot 2021 gebruik maken van schadelijke belastingregimes. Daarmee krijgen ze dus vijf jaar de tijd om op zoek te gaan naar nieuwe loopholes.

 

Advertisement

Information

This entry was posted on October 13, 2015 by in Dutch posts.
%d bloggers like this: