Francis Weyzig

Tax, finance and development

Financiering voor ontwikkeling

De wereld is in de afgelopen twintig jaar snel veranderd. Armoede is in de kern niet meer een probleem van arme landen, maar van wereldwijde ongelijkheid. Bovendien raken de economische en sociale dimensies van ontwikkeling steeds meer verbonden met wereldwijde milieuvraagstukken. Dat heeft groter gevolgen voor de manier waarop ontwikkeling wordt gefinancierd.

Een nieuwe fase breekt aan, waarin officiële ontwikkelingshulp en buitenlandse investeringen een minder belangrijke rol zullen spelen. Binnenlandse belastingopbrengsten worden juist belangrijker, maar brengt grote uitdagingen met zich mee, zoals zwakke belastingdiensten en internationale belastingontwijking. Bij de aanpak daarvan is ook een rol voor rijke landen weggelegd.

Ik beschrijf deze trends en aandachtspunten in een hoofdstuk in het boek “Hoe nu verder?” dat werd samengesteld ter gelegenheid van 65 jaar Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in kritische analyses over globalisering, hulp en handel, beleidscoherentie en maatschappelijke verandering – nog 40 andere bijdragen in totaal. Het boek is hier te koop.

Een verkorte versie van mijn hoofdstuk is ook te lezen in de Vice Versa van september 2014 (voor abonnees).

Advertisement

Information

This entry was posted on November 13, 2014 by in Dutch posts.
%d bloggers like this: