Francis Weyzig

Tax, finance and development

Wedstrijdje belastingen verlagen

“Wedstrijdje belastingen verlagen”, kopte NRC vandaag, en dat is precies wat het is. Donald Trump en Theresa May buitelden over elkaar heen, met hun aankondigingen om het VpB-tarief te verlagen richting 15%. Viktor Orbán deed daar afgelopen week nog een schepje bovenop door op 9% te mikken. “Ontzettend kortzichtig gedrag”, was mijn commentaar.

Eindelijk worden politici wakker, of durven ze er eerlijk voor uit te komen dat landen elkaar meetrekken in dit wedstrijdje belasting verlagen. Maar het is wel rijkelijk laat.

Tijdens het hele OECD BEPS project, gericht op een internationale aanpak van belastingontwijking, werd het onderwerp angstvallig vermeden. Belasting betalen over de winst daar waar economische activiteiten plaatsvinden en waarde wordt gecreëerd, punt. Tegen welk tarief? Eh, daar gaat de OESO niet over. Dat is ieder voor zich.

Moordende belastingconcurrentie? Geen probleem, zolang het wedstrijdje belasting verlagen maar eerlijk verloopt. In 2008 bestempelden Europese Minsters van Financiën fair tax competition zelfs tot één van de drie pijlers van goed bestuur op het gebied van belastingen.

Of, zoals de OESO het treffend beschrijft in de één-na-laatste van de 130 vragen & antwoorden over BEPS: “Non- or low-taxation is not itself the concern (…)”

Tijdens de persconferentie bij het voorstel voor een EU-richtlijn tegen belastingontwijking, in januari van dit jaar, durfde Moscovici zelfs nog met droge woorden te beweren dat er geen sprake was van een belastingwedloop tussen het VK, Ierland, Luxemburg en Nederland. Hoezo kop in het zand.

Iedereen kon zien aankomen dat de schadelijke wedloop in belastingtarieven alleen maar erger zou worden door de beperkte OESO-agenda. Zeker sinds het eilandje Jersey voor de meeste sectoren een algemeen 0%-tarief invoerde, omdat selectieve voordelen voor buitenlandse bedrijven niet meer mochten van de OESO. Vandaar ook dat ik een jaar geleden in een gezamenljke NGO-publicatie dit schreef:

“If the G20 does not put a halt to the race to the bottom, we may end up with large multinationals reporting the correct amount of profits in each country, but paying very little taxes over those profits anyway. (…) it is alarming that the G20 seems fairly satisfied with the current agenda. Governments and citizens of G20 countries should wake up, face the facts and take additional action immediately.”

Nou, ze zijn dus eindelijk wakker geworden, of ze kunnen de feiten in ieder geval niet meer ontkennen. Nu de actie nog.

Advertisement

Information

This entry was posted on November 23, 2016 by in Dutch posts.
%d bloggers like this: