Francis Weyzig

Tax, finance and development

Promotie

Op 13 november verdedigde ik mijn proefschrift over gevolgen van het Nederlandse belastingsysteem voor ontwikkelingslanden. Ik promoveerde in Nijmegen, voor sommigen een heuvelachtige uithoek waar je af en toe gaat wandelen of wielrennen, maar niet zo makkelijk even langs gaat voor een promotie. Voor wie het helaas heeft moeten missen: op Vice Versa online staat een mooie samenvatting van mijn onderzoek en het volledige proefschrift staat hier.

Toen ik een jaar of zes geleden de ideeën voor mijn promotieonderzoek uitstippelde, kwam de maatschappelijke discussie over Nederland als financiële draaischijf voor buitenlandse multinationals net op gang. Agentschap NFIA had de wervende uitspraak “Let’s face it: ask foreign companies why they’re really located here, and nearly everyone will reply that it’s because of the favorable tax ruling” net van haar website verwijderd.

Inmiddels is er behoorlijk wat veranderd. Agressieve belastingconstructies van bedrijven als Google, SABMiller en Starbucks liggen onder het vergrootglas en vestigen de aandacht op Nederland. De regering heeft nu concrete stappen aangekondigd, waaronder het opnemen van antimisbruikclausules in belastingverdragen met ontwikkelingslanden. Dat was toevallig ook een aanbeveling uit mijn proefschrift. Een mooi afronding van mijn promotieonderzoek dus!

Advertisement

Information

This entry was posted on December 19, 2013 by in Dutch posts.
%d bloggers like this: